Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Κουρτίδης
Εκδότης: Τζιόλα
Μορφή: Σκληρό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 25×17
Ημερομηνία έκδοσης: 2012-05-01
Αριθμός σελίδων: 236
Κωδικός ISBN: 978-960-418-373-9
€15.55
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εισαγωγική προσέγγιση στο αντικείμενο της Βιο γεωχημείας. Προσπάθησα να συμπεριλάβω το υλικό εκείνο που θεώρησα ότι θα δώσει ένα πρώτο ερέθισμα στον αναγνώστη πάνω στη θεωρία και τις εφαρμογές της Βιογεωχημείας. Αναπόφευκτα, μια και η Βιογεωχημεία αποτελεί έναν διεπιστημονικό κλάδο, κάθε σχετικό βιβλίο είναι λιγότερο ή περισσότερο επηρεασμένο από το επιστημονικό υπόβαθρο και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του συγγραφέα, και το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, πτυχές της Βιογεωχημείας που σχετίζονται με την ατμόσφαιρα αναπτύσσονται πιο εκτεταμένα από τις πτυχές της που έχουν σχέση με μικροβιακές διεργασίες, αν και οι τελευταίες αποτελούν θεμελιώδεις λίθους πολλών βιογεωχημικών κύκλων. Παρόλα αυτά, έχει γίνει προσπάθεια το βιβλίο να προσφέρει μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα, αν και έτσι η κάλυψη της κάθε μίας από τις διαφορετικές πτυχές της Βιογεωχημείας δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε μεγάλη εμβάθυνση.
Στο 1ο Κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στο θέμα, στην οποία προσπάθησα να εκθέσω τις γενικότερες πλευρές της Βιογεωχημείας και τις σχέσεις τους με διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα παγκόσμιας φύσης.
Στα Κεφάλαια 2 έως 4 παρουσιάζεται το αναγκαίο θεωρητικό υπόβαθρο που θα μας επιτρέψει αργότερα να ασχοληθούμε με τη μελέτη των βιογεωχημικών κύκλων. Στο 2ο Κεφάλαιο περιγράφονται με συντομία τα διάφορα τμήματα του λεγόμενου Γεωσυστήματος, στο 3ο Κεφάλαιο γίνεται μια ανασκόπηση στη χημεία οξέων και βάσεων και στη χημεία οξειδοαναγωγής και στο 4ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται το μαθηματικό υπόβαθρο της μελέτης των βιογεωχημικών κύκλων. Τα κεφάλαια αυτά μπορεί κάποιος να τα παραλείψει και να ανατρέξει σ’ αυτά αργότερα, όταν θα του χρειαστούν για την κατανόηση των διαδικασιών που περιγράφονται στα επόμενα κεφάλαια.
Στα Κεφάλαια 5 έως 9 παρουσιάζονται οι βιογεωχημικοί κύκλοι των σπουδαιότερων στοιχείων: του θείου, του άνθρακα, του αζώτου, του φωσφόρου και του οξυγόνου.
Στο 10ο Κεφάλαιο γίνεται μια ανασκόπηση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων που περιγράφηκαν στο 1ο Κεφάλαιο, υπό το πρίσμα της νέας, σχετικής με τη βιογεωχημεία γνώσης που αποκτήθηκε στα προηγούμενα Κεφάλαια.
Στο τέλος κάθε Κεφαλαίου υπάρχουν διάφορες ερωτήσεις και ασκήσεις σχετικές με το θέμα του Κεφαλαίου, ενώ τέλος, το 11ο Κεφάλαιο περιέχει ορισμένα δεδομένα χρήσιμα για την επίλυση προβλημάτων και το 12ο Κεφάλαιο την βιβλιογραφία. […]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)