Βιωματικά αφηγήματα 16 Κυπρίων
Στο βιβλίο τούτο αποτυπώνονται τα βιωματικά αφηγήματα δέκα Ελληνοκυπρίων, τεσσάρων Τουρκοκυπρίων, ενός Μαρωνίτη και ενός Βρετανού. Όλοι Κύπριοι, με ολοζώντανες μνήμες του εφιαλτικού και καταστροφικού 1974. Κυκλοφορεί από το 2017 στα αγγλικά (LACONIC TALES. Cyprus 1974) και στα τούρκικα από τον Αύγουστο του 2018 (“Savas ve Biz”).
Το 1974 η Κύπρος αντιμετώπισε τραγικά γεγονότα. Ήταν μια σκοτεινή, μυστηριώδης αδελφοκτόνος περίοδος που δύσκολα γίνεται κατανοητή, ακόμη και μετά το οδυνηρό ταξίδι της μνήμης πίσω στο 1967, 1964, 1963, 1958 και 1955.
Ιδιαίτερα το 1964 και το 1974 πολλοί Κύπριοι έχασαν τη ζωή τους. Μερικοί, όμως, έχασαν πολλά περισσότερα, την ανθρωπιά τους.
Κάθε βιωματικό αφήγημα παρουσιάζεται με ιδιαίτερη έμφαση στο 1974. Ξαφνικά, αλλά όχι αναπάντεχα, το 1974, οι Κύπριοι βίωσαν πολλά και μερικοί έμαθαν νέες λέξεις: πραξικόπημα, εισβολή, δολοφονίες, βιασμοί, λεηλασίες, κατοχή, πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι και έποικοι.
Λέξεις που πονάνε πολλούς, χαροποιούν μερικούς, αλλά που στο άκουσμά τους το καθένα από τα 16 πρόσωπα του βιβλίου τούτου, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής ή θρησκείας, ταυτίσθηκε με το μαράζι του ποιητή, “Μακρινή χώρα είναι για μας κάθε χαρά…”, αλλά ταυτόχρονα, βιώνοντας ο καθείς τον δικό του Γολγοθά ελπίζει σε μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη.
Ο συγγραφέας, μετά από πολυετή μελέτη και ιστορική έρευνα, ολοκληρώνει το βιβλίο του με το κεφάλαιο 17, “Πενήντα σκαλοπάτια γνώσης”, πιστεύοντας ότι η γνώση διευρύνει τον νου, απελευθερώνει τον άνθρωπο και αποτελεί δημοκρατική πηγή δύναμης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)