Τα 299 θέματα που προορίζονται για την πρώτη τάξη της Αρμονίας, του Ιωάννη Χριστόφιλου θα χρησιμεύσουν σαν ασκήσεις για τον σπουδαστή. Έχουν όλες τις περιπτώσεις άσκησης που αναφέρονται στα διάφορα κεφάλαια της Αρμονίας.
Η σειρά των θεμάτων είναι αυτή που αναφέρεται και δεν πρέπει να αλλαχθεί από τον σπουδαστή και τον διδάσκοντα γιατί και αυτά ακολουθούν τα κεφάλαια της Αρμονίας διαδέχοντας το ένα το άλλο. Ο διδάσκων όμως μπορεί κατά την κρίση του να βρεί ή και να γράψει δικά του κατάλληλα θέματα για το ανάλογο κεφάλαιο που να έχουν τις αντίστοιχες περιπτώσεις.
Στο τέλος του κάθε κεφαλαίου της Αρμονίας υπάρχει παραπεμπτικό για τα θέματα που πρέπει να λυθούν.
Το κάθε θέμα ο σπουδαστής πρέπει να επιδιώξει να το λύση σωστά σύμφωνα με τους κανόνες που αναφέρονται στο αντίστοιχο κεφάλαιο της Αρμονίας και με πολλούς τρόπους φροντίζοντας πάντα το καλύτερο, δημιουργώντας καλές μελωδικές γραμμές στις διάφορες φωνές.
Θα επιδιώξει επίσης ο σπουδαστής να λύση το κάθε θέμα σε όλες τις θέσεις σε συνεπτυγμένη, σε συνεπτυγμένη και σε μικτή μορφή καθώς επίσης με ελεύθερες κινήσεις και αλλαγή θέσης συγχορδιών. Εκεί θα διαπιστώσει τις τυχόν παραβιάσεις στις εκτάσεις των φωνών, τις διασταυρώσεις και άλλα πολλά.
Το κάθε λυμένο θέμα να το παίζει όσο είναι δυνατόν στο πιάνο. Τούτο είναι απαραίτητο για να ακούει τους διάφορους αρμονικούς συνδυασμούς δηλαδή να ακούει αυτό που γράφει.
Στα δοσμένα θέματα στη φωνή του Μπάσσου χρησιμοποιούμε την Γερμανική και την Γαλλική αρίθμηση. Η Γερμανική αρίθμηση είναι γραμμένη πάνω από τους φθόγγους του Μπάσσου και η Γαλλική κάτω. Πριν από την δεσπόζουσα συγχορδία με έβδομη δεν υπάρχουν διαφορές οπότε χρησιμοποιείται μία αρίθμηση πάνω από τους φθόγγους του Μπάσσου. (Ιωάννης Χριστόφιλος, από τον πρόλογο της έκδοσης)